Sankta Birgitta kyrka Nykarleby

Kyrkogatan , 66900 Nykarleby

Sankta Birgitta kyrka Nykarleby

Läs mer om Gudstjänsterna i kyrkan
​​​​​​​och ta reda på tider.

Har du frågor om
bröllop eller
begravning, klicka på länkarna för att få veta mer.

Historien om S:ta Birgitta kyrka i centrum

Den gamla kyrkan revs och år 1708 byggdes en ny kyrka. 1709 byggdes kyrktornet och kyrktuppen beställdes från Stockholm. Sedan blev det krig och Stora Ofreden bröt ut. Kyrkans klockor togs ner och sänktes vid Klockholmen i Socklot för att inte bli bortrövade. På 1750-talet byggdes altaruppsättningen och predikstolen och kyrkan fick sina takmålningar.

Konstnären hette Daniel Hjulström, som också målade altartavlan. Målningarna på predikstolen utfördes av   Johan Alm. Så stod kyrkan till 1880-talet. Nu hade en ny tid med nya attityder kommit. De gamla   änglafigurerna ansågs för barnsliga och hela kyrkan alltför mörk. En ny altartavla beställdes av den kvinnliga konstnären Alexandra Såltin, som målade Kristi Förklaring. Väggarna målades vita, varvid en del målningar blev övermålade. Takmålningarna räddades. 1927 blev kyrkan igen renoverad och nu ville man återställa den i sitt ursprungliga skick. Såltins tavla flyttades till sin nuvarande plats vid södra korsarmen och den gamla altartavlan togs åter till heders. Bilder av nyare datum är glasmålningarna i koret, utförda av konstnären, professor Lennart Segerstråle år 1940.

Festmässa med avskedspredikan

Mia Anderssén-Löf har valts till kyrkoherde i Pedersöre församling. Hon avskedspredikar i S:ta Birgitta kyrka i en festmässa. I församlingen hålls ingen annan gudstjänst den här söndagen. Efteråt blickar vi tillbaka och framåt över en kopp kaffe i församlingshemmet.

Orgelkonsert i S:ta Birgitta kyrka

Orgelkonsert i S:ta Brgitta lö 17.10 kl 18

Gudstjänst S:ta Birgitta

Gudstjänst S:ta Birgitta. Smeds, Lönnqvist. Sång: Kent Lundqvist.
lö 6.11 kl. 10.00

Högmässa