Sankta Birgitta kyrka i Nykarleby centrum är en av Finlands äldsta i bruk varande träkyrkor, invigd 1708. Dess smäckra torn som speglar sig i älvens vatten och de ovanligt rika målningarna i interiören bidrar till att göra den till en omtyckt församlingskyrka. Vintern 2022 - våren 2023 genomgick kyrkan en omfattande renovering.
Sankta Birgitta kyrka är sommaröppen 3.6 - 31.8 2024, vardagar kl. 8-16
Har du frågor om bröllop eller begravning, klicka på länkarna för att få veta mer.
Historien om S:ta Birgitta kyrka
Den gamla kyrkan revs och år 1708 byggdes en ny kyrka. 1709 byggdes kyrktornet och kyrktuppen beställdes från Stockholm. Sedan blev det krig och Stora Ofreden bröt ut. Kyrkans klockor togs ner och sänktes vid Klockholmen i Socklot för att inte bli bortrövade. På 1750-talet byggdes altaruppsättningen och predikstolen och kyrkan fick sina takmålningar.
Konstnären hette Daniel Hjulström, som också målade altartavlan. Målningarna på predikstolen utfördes av Johan Alm. Så stod kyrkan till 1880-talet. Nu hade en ny tid med nya attityder kommit. De gamla änglafigurerna ansågs för barnsliga och hela kyrkan alltför mörk. En ny altartavla beställdes av den kvinnliga konstnären Alexandra Såltin, som målade Kristi Förklaring. Väggarna målades vita, varvid en del målningar blev övermålade. Takmålningarna räddades. 1927 blev kyrkan igen renoverad och nu ville man återställa den i sitt ursprungliga skick. Såltins tavla flyttades till sin nuvarande plats vid södra korsarmen och den gamla altartavlan togs åter till heders. Bilder av nyare datum är glasmålningarna i koret, utförda av konstnären professor Lennart Segerstråle år 1940.
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelsen på vår webbplats. Våra egna, nödvändiga kakor garanterar att webbplatsen är effektiv och användarvänlig.
På webbplatsen använder vi inbäddningar med videor eller annat innehåll från sociala medier. Det innehållet kan ha kakor som identifierar användaren. Du kan se innehållet endast om du godkänner kakorna.