Brödundret i byn

Betraktelse våren 2019

Fredagen före sportlovet vaknade de flesta i byn som vanligt. I ett hus vaknade en mamma och tre barn till att brandalarmet tjöt. Pappan i huset hade tänt en brasa denna kalla morgon i vardagsrummets kamin innan han for till jobbet. Skorstensröret blev för hett och antände mellantaket. När familjen, som bott i Finland några år, vaknade brann huset redan friskt och de fick fly ut i kylan i bara pyjamas. Inget materiellt gick att rädda. När jag tittade ut genom vårt vardagsrumsfönster såg jag enorma rökmoln stiga upp mot himlen.

Nyheten spreds snabbt på sociala medier och genast började folk fråga hur de kan hjälpa till. Församlingen tog tag i saken och öppnade dörrarna för en insamling. Medan släckningsarbetet ännu var i full gång började folk frivilligt komma med påsar och lådor med kläder och skor i rätta storlekar, lakan, täcken, husgeråd och leksaker. Redan före kvällen hade det kommit in massor, och de närmaste dagarna kom det in ännu mera. Det insamlade materialet räckte inte bara till familjen, utan också flera andra familjer i närområdet och i utlandet fick hjälp.

För 2 000 år sedan delade en pojke också frivilligt med sig av det han hade - fem bröd och två fiskar. Jesus välsignade gåvan och ett brödunder skedde. Maten räckte till för 5 000 män plus kvinnor och barn.

En tid efteråt gav denna samma Jesus, av kärlek till dig och mig, av fri vilja sitt liv som gåva. När han gjorde det öppnade han vägen för oss till himlen, eftersom han tog allt vårt onda med sig i döden. Han vann över döden och allt det onda och uppstod från döden till livet.

Jesus kräver inte av oss någon återbetalning för sitt liv. Vi skulle ändå aldrig klara av att betala tillbaka. Han vill bara att vi ska tro på honom och lära känna honom. Jag tror ändå Gud blir glad ifall vi frivilligt vill ge av vår tid, våra talanger eller pengar åt honom och våra medmänniskor. Där frivillig omtanke och kärlek finns kan det ske små välsignade brödunder, mitt i vardagen, som i byn där en familj miste allt de ägde men fick hjälp och nya vänner, och gåvorna räckte till för många fler.

Katarina "Kati" Nordström
Läkare
medlem i Jeppo kapellråd, frivillig ledare för små & stora-gruppen i Jeppo

Betraktelsen har tidigare publicerats i Frälsningsarméns tidskrift Krigsropet maj/2019.

Läkaren och frivilligarbetaren Katarina Nordström skriver en betraktelse om husbranden i Jeppo våren 2019.
Kati Nordström

Live streaming

Gudstjänsterna från Jeppo kyrka kan man lyssna på direkt över internet. Kontrollera gudstjänsttider i Kyrkpressen och på webbkalendern.

Starta uppspelningen här